סוגי כריכות לספר – כריכות קשות, כריכה רכה “פוני” ומה שביניהם
סוגי כריכות – מכירים את הביטוי ?don’t judge a book by it’s cover בענייני הפקת ספרים ההיפך הוא הנכון! מכיוון שלאחר שסיימתם לכתוב, לערוך, לעמד ולעצב את הספר מה שנותר הוא לבחור את סוג ההדפסה של הספר ולאחר מכן הכריכה, המהווה חלק חשוב מהמסר שאנו רוצים להעביר, ולכן רצוי לשים דגש בבחירת סוג העטיפה. העטיפה נותנת המון מידע על הספר עוד לפני פתיחת הספר. אופי הספר ותוכנו חייבים להיות קשורים לנראות הספר ובעיקר לעטיפתו אשר מהווה כרטיס הביקור של הספר.
הכנו עבורכם סקירה קצרה וממצה של סוגי הכריכות. נגענו ביתרונות ובחסרונות של כל סוג כריכה וכמובן בכלים שיוכלו לעזור לכם להחליט איזו כריכה הכי מתאימה לספר שלכם.
כריכה קשה:
אז נתחיל בסיבה מדוע עלינו לבחור ספר עם כריכה קשה..
כריכה קשה משדרת לכל מי שמחזיק אותה יוקרתיות ועמידות. לדוגמא עמידות והגנה בפני רטיבות, קיפולים וקימוטים. אמנם עלות הכריכה הקשה יקרה יותר ומשך הפקתה ארוך יותר ביחס לשאר סוגי הכריכות, אך התוצאה מרשימה ואיכותית.
תהליך יצור כריכה קשה:
יש לא מעט סוגי כריכות ואילו הכריכה הקשה עשויה מקרטון בעוביים שונים הניתנים לבחירה, בד”כ בין 2 ל-3 מילימטר. על הקרטון מדביקים מצִדו החיצוני נייר כרומו מצופה למינציה (או ציפוי אחר) עליו מודפס העיצוב. את הכריכה מחברים לפנים הספר ע”י הדבקה.
את פנים הספר ניתן להפיק בשני אופנים, האחד היא הדבקת גיליונות הספר ואילו השנייה היא תפירת הגיליונות. יתרון משמעותי לתפירה הוא בחוזק ובעמידות, אך התהליך ארוך יותר ויקר יותר מהדבקת הגיליונות. בסוג כריכה זה ניתן לגוון ולהשביח, במקום הדבקת נייר על הקרטון ניתן להדביק ציפוי אחר כמו בד, סקאי, עור וכד’ (כדוגמת ספרי קודש). קיימות עוד הרבה אופציות להשבחה כמו, הטבעה, הבלטה UV סלקטיבי וכד’
כריכה רכה, הדבקה בדבק חם – “פוני”:
הכריכה מבצועת ע”י הדבקה בדבק חם של פנים הספר לעטיפה. בדרך כלל עטיפת המוצר תהיה קשיחה יותר מדפי הפנים של המוצר. כריכה רכה מתאימה מעובי 2 מ”מ ועד כ 50 מ”מ ונפוצה בהפקת ספרי קריאה וספרי לימוד. עמידות הכריכה והעלות הנמוכה שלה הופכים את הכריכה הרכה לכריכה פופולארית.
היתרון המשמעותי לסוג כריכה זו הוא העלות האטרקטיבית, ועם זאת עדיין מקבלים מראה אסטטי ומרשים. גם סוג כריכה זו ניתנת לשדרוג, לדוגמא ע”י הטבעות, הבלטה, UV סלקטיבי ו/או שוליים מתקפלים של הכריכה הנקראים דשים ליצירת מראה יוקרתי.
כריכת סיכות מחברת:
אתם מכירים את הכריכה הזו מעיתונים ומגזינים. שתי סיכות המשודכות במרכז המוצר. בכריכה זו מקובל להשתמש במוצר מעל שמונה ועד כ 80 עמודים ויכול התאים, למחברות, פרוספקטים, עיתונים וכד’
כריכת ספירלה:
הכריכה המוכרת שבה כל הדפים מחוררים ונכרכים באמצעות סליל ספירלה. ניתן להתאים את סלילי הספירלה כמעט לכל עובי ובמגוון צבעים. לרוב אנחנו מכירים את הכריכה עם השקף בתחילת החוברת, אך ניתן לייצר כריכות קשיחות שמודפסות באיכות מצוינת ומודבקות על קרטון קשיח (נקרא גם דקל) שמהווה את העטיפה.
מילון מונחים הקשורים לעולם הכריכות:
קונטרס:
גיליון נייר מודפס ומקופל שמהווה קבוצת עמודים. מספר קונטרסים מחוברים – מרכיבים חוברת או ספר. מספר הקונטרסים משפיע על עלויות הכריכה.
שִדרה:
העובי של הספר המחבר בין חזית הספר לעטיפה האחורית. עובי השִדרה נגזר מכמות הדפים ומעובי הנייר של הדפים.
פורזץ:
שני הדפים הראשונים בתחילת הספר, שמחברים את הכריכה לדפי הפנים.
נחזץ:
שני הדפים האחרונים בסוף הספר, שמחברים את הכריכה לדפי הפנים.
לסיכום, מגוון הכריכות הקיים בשוק הדפוס הוא עשיר מאוד ומגוון, ויש פתרונות יצירתיים לכל ספר, חוברת, מגזין, פולדר וכד’